Home

"Welkom op de site van karateclub Anzegem. Wij zijn een JKA-Karateclub binnen de karatestijl Shotokan, waarvan Gichin Funakoshi de oprichter is:


"Karate-do is het volledig begrijpen van karate en het gebruik ervan.
Iemand die eerlijk en oprecht traint in deze Do en komt tot het
begrijpen van Karate-do, zal slechts uit¬ zonderlijk in een gevecht
verwikkeld geraken ! "

FUNAKOSHI GichinJKA staat voor sterke tradities, zowel technisch als mentaal. Technisch uit zich dit door het respecteren van de basisdefinities die teruggaan tot Sensei Funakoshi, en mentaal door het respecteren van de martiale waarden. Deze martiale waarden geven een sterk educatieve grondslag aan het beoefenen van JKA-karate. JKA staat voor familiegevoel. We hebben allemaal eenzelfde gemeenschappelijke historiek of stamboom: de karateka’s worden opgeleid door leerlingen van Sensei Miyazaki, leerling van Sensei Nakayama, leerling van Sensei Funakoshi. In de JKA-school wordt het realiseren van volgende doelen door de “weg van karate” of “Karate–Do" voorop gesteld:


Beheersing van de persoon:

  • Lichamelijke beheersing: beheersing van de technieken
  • Mentale beheersing: gedrag, het beleven van de budowaarden: zelfkennis (nederigheid), eerlijkheid, inzet (moed), etiquette (hoffelijkheid) en zelfcontrole
  • Beheersing van doel: controle van contact
  • Beheersing en behoud van energie (dynamische beheersing) (Men spreekt van Zanchin : de beheerste toestand met volledig energiebehoud waarin men komt na het uitvoeren van een totale techniek (the perfect finish))

 Het zich bekwamen in deze vormen van 'beheersing', zowel fysisch als mentaal, is de essentie van de JKA-school.
Fysische beheersing zonder mentale beheersing is echter waarde(n)loos, en zelfs gevaarlijk. De grote educatieve waarde van de JKA-karate beoefening en beleving betekent het 'groeien' in het zich mentaal beheersen .

Budo – besef:

  • Besef van het gevaar tijdens een gevecht (concentratie, respect voor partner, mubobi en jogai )
  • Besef van het fatalisme van een gevecht (één kans = ippon, totale inzet)

 

Stijleigenheid en focus:

  • Totale lichaamsinzet
  • Grote verplaatsingen en ruime technieken
  • Kracht, contractie (nodig voor het overbrengen van energie op het doel), snelheid (= opbouw van kinetische energie)


Dat klinkt allemaal heel mooi, maar het blijft natuurlijk theorie zonder karateka's die zich daar elke training voor inzetten. Karateclub Anzegem staat dan ook voor een gezellige, warme sfeer die het voor iedereen zo aangenaam mogelijk maakt om hard te trainen en zo het beste van zichzelf te worden. Op deze site alle nodige en praktische informatie daarvoor. kom dus geregeld eens een kijkje nemen!"